26.02.2013 г., 9:12 ч.

Абсурден свят 

  Поезия
597 0 5

 

АБСУРДЕН СВЯТ

 

           “Някой ден, когато се съмне среднощ...”

                                    Силвия МИХАЙЛОВА, “Тогава”

           “Noche, que noche nochera...*

                             Федерико Гарсия ЛОРКА

 

 

Среднощ разсъмва в моя свят-видение;

по изгрев слънце нощ в нощта нощува,

а пустотата е стълпотворение

на светове,

от нищото изплували.

 

И аз съм там, макар че там ме няма;

преди да съм заспал – се будя в здрача

и стъпвам сам, макар да крачим двама;

и радостта тъжи,

смехът ми плаче...

 

Отивам си, преди да съм пристигнал,

отплавал съм, преди да дойда още;

насън будувам, а не съм и мигнал,

сънувам буден,

търся слънце нощем.

 

Преди да кацна – трябва да отлитам,

преди да тръгна – време е да спирам;

знам отговорите преди да питам...

 

Нима преди да съм живял – умирам?

 

Задъхан е покоят ми тревожен,

а поривът ми – окован с вериги.

Пусни ме, Свят объркан, невъзможен,

или ме събуди

и вече стига!

 

Омръзна ми надолу да се качвам

и тишината с грохот да е пълна;

да скитам сред тълпи,

а сам да крача

под бременни със тътен неми мълнии.

 

Омръзна ми началото да чакам,

да крача сляп,

вика ви да не чувам...

 

Но все така среднощ разсъмва в мрака

и посред бял ден нощ в нощта нощува.

 

________

 

* Noche, que noche nochera – /исп./ – нощ, нощуваща в нощта

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • !!!
  • Много реален, изящен и абсурден свят си създал,Вальо.
    Картинно, искрено и съдържателно стихотворение.
    Развълнува ме
    Поздравявам те!
  • Омръзна ми надолу да се качвам

    и тишината с грохот да е пълна;

    да скитам сред тълпи,

    а сам да крача

    под бременни със тътен неми мълнии.


    Каквото и да кажа, ще бледнеее...
    Истинска Поезия! Впрегнати в Невероята думи и смисъл!
    Уникално!
  • Браво!" Отивам си преди да съм пристигнал.Силно и хубаво.
  • Само емоция,без сепариране
Предложения
: ??:??