4.05.2015 г., 19:23 ч.

Ах, тия Залези в морето!... 

  Поезия » Пейзажна
423 0 4

 

 

 

Ах, тия  Залези в морето!...

                            Когато човек и тъжен, обича

                            да гледа слънчевите залези...

                                   А. Дьо Сент-Екзюпери

 

Ах тия Залези в морето

разпръснали тъга и злато

по разлюлените вълни!...

 

О тия Залези красиви,

о тия Залези безкрайни!...

Зад тях наднича Вечността!...

 

Неповторими като дните,

единствени като Живота,

богати и в нетрайността...

 

Тук всеки миг вълни игриви

целуват се със светлините

и светят с разлюлени гриви...

 

... А тръгва Мисълта полека

преситена с тъга и злато

във Залезът да търси Бряг!...

 

Но...о  няма Бряг!... Дори отттатък...

И  хоризонтът е далече,

и пътят е измамно кратък

 

до него в гаснещата вечер...

Обърнат пясъчен часовник-

Животът предвещава мрак...

 

И вие вятър, късен бродник,

а знам ли, ще ли съмне пак...

Потъвам в кръгозора нощен

 

и тъжно ми е за мечтите

забравени сега, и още

за неживяната Любов!

 

... А мъката поела бавно

към гърлото ми като топка

неумолимо се върти.

 

От Вечни истини, които

едва сега аз осъзнавам,

дори и въздухът горчи...

 

... О в  Залезите е прекрасно,

но златото задържат трудно

и само нежната тъга

 

в нощта единствена, пристрастно

все търси Вярата налудно,

а все миражен е брега!...

 

Коста Качев,

Едно време в Атлантика

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Чудесни са морските залези и пресъздадени неповторимо в красивата ви поезия!
    Поздравление и нови творчески успехи!
    Ведър ден!
  • Прекрасни и тъжни са залезите..., предпочитам изгревите...!!!
    "И хоризонтът е далече,
    и пътят е измамно кратък

    до него в гаснещата вечер...
    Обърнат пясъчен часовник -
    животът предвещава мрак..."
  • Браво Коста, толкова живо и образно, с майсторството на художник, си нарисувал сякаш със стиха - пейзаж за "Залезите красиви"; "вечните истини"; "налудната вяра" в живота, макар и "мираж да бъде тя"!
    Поздравления!
  • Залезът нагледно ни показва преходността на всяка красота и ценност.
    Тъжно е, но трябва да го приемем...
Предложения
: ??:??