27.03.2011 г., 20:50 ч.

Алчният разбойник (Приказки от А до Я за мили, любознателни деца) 

  Поезия » За деца
1069 0 5

Заспаха вече мама,татко

след  тежкия работен ден.

Защо не спиш, детенце сладко?

Ела и се гушни при мен!

Аз зная  приказки вълшебни

и всичките за теб са те.

Поуки - чудеса неземни,

за теб събрах във тях, дете.

 

 Алчен, подъл и страхлив,

в замък зад плета  бодлив,

сам живял разбойник страшен.

От разбойника наплашен,

всеки тръпнел в тъмнината.

Ниско свеждали главата

и бедните селяци там.

Той не знаел жал и срам.

Грабел де когото свари.

Криели се млади, стари.

Плачели от глад децата.

Мъка тровела сърцата.

Сълзи ронели жените,

тъжни били и момите…

Но един ден друмник странен

спрял в селото в утро ранно.

Вслушал се в звъна камбанен,

после слязъл на мегдана.

Той пристигнал отдалеч

и не носел лък и меч.

Имал си от Бога дар –

от кавала дървен, стар

чудни звуци той отронвал,

с песни мъката прогонвал.

Гледал – селото немее,

никой весело не пее.

С ужас и със страх в душите,

били всички вкъщи скрити.

Нито радост, нито смях,

като че за някой грях

селяните плащат тежко

с мъка и със страх човешки.

Крият се мъже корави,

крият се младежи здрави,

дядовците белобради...

Странникът кавал извадил,

тръгнал с песен из селото.

С песен викал той Доброто,

с песен и Страха прокуждал ,

и надеждата събуждал.

Свирел, пеел, че юнакът

скрит неволята не чака.

В името на чест и слава

в боя Злото побеждава...

Скочили окуражени

всичките момци засмени.

Някой с пушка, друг с въже,

куп засрамени мъже

след Свиреца в стегнат строй

смело тръгнали на бой.

А разбойникът крадлив

се оказал и страхлив.

Плюл си бързо на петите

и избягал чак в горите.

Спирам приказката тука.

Взе ли си, дете, поука?

 

Смело, умно  ти бъди!

Пред заплахи и беди

никога   глава не свеждай!

Битка със страха повеждай

и помни, че смелостта

побеждава подлостта!

А любов и чест и слава,

с ум човекът заслужава.

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Чудесна приказка, Гени!
  • Жанет, нека тази приказка бъде моят поздрав към теб и твоите сладурчета!
    Тошко, радвам се, че си чел задълбочено приказката. Благодаря за забележките. Корегирала съм приказката.
  • Невероятна приказка!Веднага си я разпечатвам и още довечера ще я прочета на моите зверчета.Поздрав!
  • Идеята много ми допадна -- да се разказват кратки приказки в стихове. Имам, обаче, някои дребни забележки, от които ще спомена две: (1) уводът е в четиристишия, редно беше и епилогът да е напсиан така; (2) ударението в "наплашени" е на пред-предпоследната сричка и рима със "смрачени" няма. А именно в поезията за деца нормите на езика трябва да се спазва най-стриктно -- все пак става въпрос за езиково възпитание!
  • Благодаря ти, Илко! радвам се, че и на децата им харесва.
Предложения
: ??:??