17.12.2020 г., 18:22 ч.  

Алчност 

  Поезия » Философска, Свободен стих, Друга
658 1 3

"И им каза: Внимавайте и се пазете от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му  И им каза притча: Нивите на един богаташ родиха много плод. Той размишляваше в себе си, като си казваще: Какво да правя, защото нямам къде да събера плодовете си? И каза: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичкото си зърно и благата си. И ще кажа на душата си: Душо, имаш много блага, натрупани за много години; успокой се , яж, пий и се весели. А Бог му каза: Безумецо! Тази нощ ще ти изискат душата, а това, което си приготвил на кого ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си и не богатее в Бога." (От Лука свето Евангелие, 12:15-21)

 

Трупа ли трупа богатият своите притежания, трупа той. И се надява глупакът, че неговото време няма да дойде, че Господ неговият номер няма да изтегли!

Рече безумецът в сърцето си: "Няма Бог!" и продължи да върши беззаконията си , да трупа имоти, богатство, злато, сребро, и душата си да угоява, като й казва:  "Яж, пий, весели се, душо моя."

 

А сиромаха? Нему богатият отказва да помогне и с презрение на него гледа,без да знае, че Бог от небесата вижда и чува вопъла на сиромаха, от която ръка протегната богатият отвърнал своята!

Да! На богатия Господ ще му отплати скъпо и прескъпо!

 

Но идва ден, когато човек умира и притежанията му изгниват на земята,

а пред прага на смъртта гол и бос той остава!

© Йосиф Асенов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??