31.07.2024 г., 2:59 ч.  

Автограф от пролетна авлига 

  Поезия
93 4 5

АВТОГРАФ ОТ ПРОЛЕТНА АВЛИГА

 

Светът ми е от край до край орисан

да бъде свят на обич и добро,

и – ако в мене още шава мисъл,

да ви я пиша с ангелско перо,

 

да свърша туй, каквото ми остава,

преди денят над мен да се смрачи,

да окося проклетата кощрява –

да спре най-сетне тати да гълчи,

 

да закова дъската, дето хлопа

в съня на моя изкуфял съсед,

дано мирът се върне във Европа! –

с тържествен – на площада, водосвет,

 

гергефчето с панамата на мама

най-сетне да го вържа с медна тел,

да пусна лев на просяка пред храма –

и двайсет – на просяците в „Yettel“,

 

да наловя сафрид на вълнолома

и да забъркам рибена чорба,

и да слепя с лепилото си „Прома”

парченцата на своята съдба,

 

да събера деца и дребни внуци

по залез – върху моя сетен рът,

и – мъдър като древния Конфуций,

да им река: – Момчета, прав ви път! –

 

оставям ви в присъствената книга

поезии и прози на ангро...

Преди да литна – пролетна авлига! –

ви ги подписах с ангелско перо.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Великолепие от спомени,желания за умиротворяване на този войнолюбив век и пожелание към идващите нови генерации!И заветната
    поанта с автограф!
    Толкова лирика в няколко куплета...
    Валери, ти задмина себе си!
  • Поздрави, морско момче!
    Бъди здрав и благословен от Господа Иисус Христос!
  • Голям си, Валери! 👍
  • Имам аз една мечта....Стихът ти - "Ще си запаля огън на брега"
    с авлиговия ти автограф!
  • Неподраожаем!
Предложения
: ??:??