Баба Зима си замина
в ледената планина.
Баба Марта пак пристига
в заснежената гора.
Зайо-Байо, Баба Меца, Ежко-Бежко,
Рунтавелка, Кума Лиса и Вълчан
я посрещат с песни
със хора и ръченици чудесни.
Баба Марта ги дарява
с мартенички бели,
бели и червени,
та през цялата година
тази весела дружина
да е здрава и играе,
както тя си знае.
А след туй си грабва
бързо тя торбата
и затичва се надолу,
надолу към селата.
Там я чакат всички -
стари и мънички.
Дава тя на тези хора,
що се трудят без умора,
мартенички, мартенички,
радост най-голяма са те за всички.
Баба Марта ги дарява
и със щастие и здраве,
че през цялата година
хляб за нашия народ да има.
© Анна Дюлгерова Всички права запазени
Повече слънце и пролетно пастроение
ти желая! с много обич, мила Ани.