21.09.2017 г., 21:35 ч.

Баба Неда бае и "гледа" 

  Поезия » Хумористична
1137 0 8

БАБА НЕДА БАЕ И ГЛЕДА

Автор: Генка Богданова

 

Може ли градче без врачка,
без гадателка-баячка?
Хората имат проблеми –
и дребни, и по-големи.

 

За уроки и за уплаха,
против клетви, заплаха,
против любовна раздяла,
завист, от злоба преляла –
никой в градчето не знае,
куршум да лее, да бае,
бъдещето да предскаже,
на кафе да гледа, даже,
чудодеен лек да спретне,
за брачни двойки бездетни.

 

Та, в тази свободна ниша,
Неда реши да се впише,
направи решителна крачки.
като гадателка - врачка.

Няма магически вещи,
не знае думи зловещи,
нито къде де да открие
и книги със стари магии.
Но това никой не знае
и Неда обяви, че бае,
реди пасианси любовни,
прави магии съдбовни,
любовни двойки събира,
вещи и хора намира,
ако изчезнат внезапно,
даже ги връща обратно.

 

„В този квартал съм позната,
трудно ще вляза в играта. –
угрижена Неда си рече. -
Трябва ми офис далече,
в непознат квартал, оживен,
и с транспорт добре уреден.
Освен туй зная, че няма
успех без яка реклама.
С добра реклама в Интернет
ще чуят за мене навред.“

 

Речено – сторено вече.
нае си в квартал далечен
малък, шикозен кабинет,
с рекламен постер най-отпред.
Сложи столове в салона,
в офиса – стара икона.
Снабди се с картите „Таро“,
библия купи „ на старо“,
набави си и олово
и реши, че е готова
с измама пари да печели
като ГАДАТЕЛКА НЕЛИ.

 

Интернет пък се потруди,
тълпи наивници, луди,
всеки ден да се обаждат,
кабинета ѝ да обсаждат,
да се редят на „опашки“…

Скубе ги Неда юнашки.
Безсрамно „лъжи и маже“.
Накрая повярва си даже,
че е билá „посветена“,
че е от Бога дарена
с лечителски дар от свише
и реши книга да пише,
после и филм да заснеме,
„Нели и наивното племе“.

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Лично познавам такива самозвани "магове" и винаги съм се чудила, колко нагли и безскрупулни са те и колко прости и наивни са понякога хората, които им пълнят гушите.
  • Усмихна ме, Гени. Доста такива самозвани гадателки се навъдиха напоследък
  • Самата истината, Гени! И продължават да се лъжат! Поздравления!
  • Честит празник, Веси, Марги, Люси! С добро настроение и по-светли надежди за истинска независимост ви желая хубав ден!
  • Тази баба Неда! Не се уморява око да я гледа!
  • Ох, колко народ се е опарил от лъжегледачите! Наивни сме. Поздрави!
  • Привет, Люси! От мен и от баба Неда, универсалния талант.
  • Ха ха... има доста такива. И само в Бъргария съм виждала най нахално дори табелка с Гадателка на врата!!
Предложения
: ??:??