15.02.2013 г., 8:01 ч.

Балкански санкюлоти 

  Поезия
635 0 8

 

БАЛКАНСКИ САНКЮЛОТИ

 

 

Не се отчайвай, друже, стискай зъби,

вдигни глава, засмей се като мен!

Светът край нас – жесток, горчив и ръбест –

не бива да те види натъжен.

 

Макар че той сега не ни познава,

– не помни теб, забравил е за мен –

не се отчайвай, ние да сме здрави!

Нали ще се оправим... някой ден.

 

Нали в Европа – към Европа крачим

и просим милостиня – срам не срам;

там хранят вкусно, друже мой, и значи

е ясно кой държи да служи там.

 

Повтарят ни, че влезли вече в НАТО,

ще спим като в ръката на Христос,

(макар да знаем как се спи, когато

си гладен).

Но това е друг въпрос!

 

По-важното е да не ни нападне

незнайна паплач от не знам къде –

на босия цървула да открадне,

и там, на Запад, да го продаде.

 

Не се отчайвай – двама с теб сме луди,

а като нас и с нас е цял народ;

със хал такъв и Хамлет би се чудил

живот ли е или не е живот.

 

Едно демократично мироздание

се смее над оскъдния ни ден –

какво ми пука, че воняло в Дания,

като вони навсякъде край мен?

 

Ами вони!

Далече сме от кранчето,

а то тече... известно е къде.

А старшината дава ли си канчето?

Той най-обича крехко да яде!

 

И аз обичам.

Само че животът

отдавна ни е вдигнал на балон

и днеска сме балкански санкюлоти*

– без къс, че и без дълъг панталон.

 

Без ризи, без балтони, без обуща,

без вяра, без заблуди и без грим,

към старите цървули и навуща

уверено и сигурно вървим.

 

Саката ни са с избеляла шарка

и тесни при това, и демоде.

О, ще отслабнем, ще са ни по мярка –

за стари дрехи времето дойде.

 

Така ни искаха – така ни имат,

поискат ли – ще го направят пак:

отново sansculotte в тази зима –

без гащи, но със накривен калпак!

 

_______________

 

* санкюлоти – от фр. sansбез и culotte – къси панталони – хора от градската беднота по време на Великата френска революция, носещи, за разлика от благородниците, не къси, а дълги панталони.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??