Ти спомняш ли си българино за Батак,
за онова старо време ти си спомни.
За кланетата, за ужасите си спомни пак,
и не забравяй историята, нея запомни.
За кървавият турски ятаган и зверовете,
не хора, никой не би ги нарекъл така.
Избиваха деца и майките им запомнете,
турците ги клаха, това е истината една!
А някой днес говорят за турско присъствие,
те някога не са учили и чели, голямо отсъствие.
За историята наша, за петвековната тирания,
бъди истински българин, остави ги ти Ония'.
Когато минаваш през Батак иди и се поклони,
в старата черква с костите на жертвите наши!
Целуни иконата на Господ и се ти прекръсти,
искаме само Мир, войните не желаем, те са Ваши!
© Валентин Миленов Всички права запазени