21.07.2023 г., 16:23 ч.  

Безмълвно 

  Поезия » Пейзажна
233 8 12

Разсъмва се и летните зори
са нежни, тихи, леко розовеят,
и в клоните заспал е суховеят
и той от жеги май се умори,
че много дни за миг не се е спрял,
листата прегоряха и тревите,
един щурец на сянка нейде скрит е
и свири, свири с радост, или жал.

 

Един косач коси назад-напред
и равномерно си косата клепа,
деня събрал е в грубата си шепа,
от ритъм танцов сякаш е подет.
И кротичко откос, подир откос,
в нозете му тревата се снишава,
а някъде сред близката дъбрава,
свирука юли – гологлав и бос.

 

Картината на листа оживя,
отмахвам кичур – странно непокорен
и пак ме тегли българският корен
в отдавна изкласилите нивя...
Свири, щурецо! В твоя малък свят
летата всъщност траят по година,
един поет – уж с думи е богат,
безмълвно спомня своята Родина...

 

 

 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??