29.08.2019 г., 22:50 ч.

Безсъници... 2 (лиричен коктейл) 

  Поезия » Философска
155 0 0

Безсъници... 2

(лиричен коктейл)

 

1.

О, не в градинката на село,

а в жилищния ми панел

един щурец се е заселил

в безсънието ми оплел

 

онуй скрибуцане противно

на кривите си пипала...

Но чакай гад, аз ще те пипна

и ще размажа след това!...

 

2.

А Дяволът реално е талант

и даже Ада е шедьовър...

И толкова пристрастия от там

веднъж ли вече взехме наготово!...

 

И с оня вик: „Светът да обновим!...

на всички революции присъщо:

„Под знамена различни, не вървим ли

фактически към Дяволската същност!?...”

 

3.

А мисълта когато се мундщрова,

а свободата се подбира

и нищетата на Духа когато

в живота се канонизира

 

е страшно, че не сме предвидили

Духът зловещ на революциите

и който прави от Посмешищата – "идоли",

а от Тираните – "човеколюбци!"...

 

4.

Пълзят хлебарките безсмъртни

разправят имало ги още

и с динозаврите... Те пъргаво

по нишките на нервите ми чоплят...

 

Една тръба събудена раздира

нощта обезумяла... Някой псува...

А на Живота тъжният делириум

пак своята обреченост сънува...    

 

1982.

 

5.Безсъние...

Нощта притихнала от нежност

звезди небрежно разпиля

и тая звездна безметежност

върху Земята се разля...

 

И разлюлявят ме мечтите

със аромат на светъл грях

и тръгвам да обходя дните,

в които бавно остарях...

 

И мисълта ми не заспива,

и чопли във душата тя,

а въгленче от нея живо

разпалва яростно нощта...

 

И пламват чувства отживяни,

Страстта отново е пожар,

а аз: богат със толкоз рани

щастлив съм, с Болката макар...

 

... И по-щастлив съм щом съм буден...

А скитам под звездите вън:

защото съм отново влюбен

и  сам отказвам се от сън...    

 

26.07.2007.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??