21.01.2014 г., 8:01 ч.

Беззвездна нощ в Атлантика... 

  Поезия » Пейзажна
385 0 1

Беззвездна нощ в Атлантика...

 

Изчезна сам брегът отсреща,

остана черната вода,

а на небето тъй зловещо

не блясва ни една звезда...

 

И всички светлини крайбрежни

без милост вятър угаси,

и в тъмнината неизбежно

подобно клуп въпрос виси:

 

това, което там проблясва

маяк ли е, или мираж

и сочи той скала опасна,

или пък съд без екипаж;

 

че в тая тъмна нощ навярно

умрял е старият пазач-

за пръв път не запалил фара

по навик в падащият здрач...

 

Долавям гибелните песни

на морските Сирени там

и струва ми се че е лесно

дори да ги залюбя сам...

 

...Но стигнал острова на Грациите

аз проумявам и това:

-На борда, старите моряци,

защо не пускали жена!...*

 

...Една Звезда сега ми трябва,

от всичките- една поне,

макар и със Надежда слаба

през мрака да ме преведе!...

 

Коста Качев,

едно време в Атлантика

                                                    

*Защото смятали, че жената е дявол и

носи нещастия

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??