Не ме боли,
добре ми е.
И още ми се иска,
макар че лятото едва започна
и цяло лято ще е все напред.
Добре ми е.
И още ми се иска,
коняк и бира
покрай мен да се разплискват
като вълни край морски бряг.
И жадна жажда
хитро да се киска -
на огъня си все да ме изгаря,
и диня пак да си откъсна прясна,
когато, уморено, спи пъдаря.
Полегнал със бутилката в бостана,
като животно, възнак, с крак връз крак,
в съня да дири гробове със таен знак.
И после да подвикна гръмогласно
със сочна динена уста:
"Генри Бостанджиев!
На дините сезона е! Сега!"
Да, да сега е диненото време
да си лежим със пълните кореми.
Нали и телeвизията туй разправя,
показвайки ни любениците
отпреде и отзад.
Нали това твърдят и хубавиците,
че сочни са били,
но само като падне мрак.
Проплаква лятото горещо...
Проплаква бостанджията зловещо,
усещайки измамата насън,
опипващ любениците намръщен,
- Аах, мамка му!
Та силикон било туй нещо,
и все е силикон!
Отвътре и отвън.
Човек е той, но спи като животно,
пропуска вечно звездния си миг,
с псувни оглася утрото си
неохотно.
И с ум царува и робува денонощно.
Какво като е бил учил
съвсем безропотно
в университета на живота. До сега.
Като че ли...
Човек е...
И псувни знае,
какви ли не...
И знае думи като
"трезвеност", "почтеност",
и сложни думи: "дай бульон трезве".
Но той, Човека, искрено нехае,
че бай Станиш градината полива
в свойто село,
а баба му (на бостанджията)
от СПИН умира с потно чело,
или че Косово за своите роднини,
настъпили по грешка вражи мини
пак реве.
И тоз човек - пъдаря на живота
все в стихове нескопосни
ломоти.
- "Жив съм още, Халил (или Людмил),
Да, дишам! Пак си дишам и си мисля,
дали ще имам този шанс -
да стисна
сочна диня във ръка,
а не към устните си да притискам,
притихнал,
силиконена кора!"
А тоз, Халил ли беше...
(или пък Далил)...
Във всеки стих явява се предрешен.
Кога е с фес, кога с чалма, кога с тюрбан...
Понякога е с гащи на раета,
друг път със бял широк фустан.
Мошеник се оказа този фукльо смешен,
На стар краставичар пробутва дините,
на килограм.
- Не го е срам!
Дано пък вярата да победи,
докато дини ям!
Искам си динята
завинаги!
Чао© Хари Сватбаров Всички права запазени