Cabo Da Roca*
От тук започва, или свършва Океана
в зависимост от твоята нагласа:
далѝ при Фара искаш да останеш,
илѝ -- на урагани да пригласяш...
Далѝ със твърда почва под краката
ти на Стихията от тук да се любуваш,
илѝ – избрал Духа на Свободата
(дори това животът да ти струва!)
да хванеш във платната Оня вятър
на Бурята в стихийната гримаса,
(от който даже късат се платната)
и както в Бог, да вярваш във компаса!...
Той колко чуден е да ти покаже
и друг Светът – оттатък хоризонта...
Там може чудеса да стават даже,
които тук легенди само помнят!...
Със Времето родее се скалата,
на Вечността длетото я извайва,
а в нея и до днес неосъзната
Историята плахо се спотайва:
– за всичките вилняли урагани,
и кораби разбили се във нея...
Но екипажите с бравурни капитани
са тука и в легендите живеят...
А във среднóщ по лунните пътеки
събира се възкръсналото войнство –
и да загине пак готов е всеки
на Братството за вечното достойнство...
Но идват и жените от бардаците
и любовта отново ги задъхва,
че нямат мяра във страстта моряците,
понеже тук и ромът не пресъхва...
И никога вълните не затихват,
и грохотът им екне над скалата,
а Ветровете спират за молитва
с поредната разбила се фрегата...
... Зад облаците Слънцето залязва
в магията на огнена феерия,
а звездна нощ разголва щедра пазва
да приюти: и лудост, и мистерия...
... Самотна лодка в утрото белее
с мечта за вятър... Но и път обратен...
... Замислен Океанът се люлее:
– първичен,
– инстинктивен,
– необятен...
04.12.2016. Коста Качев
*Нос Cabo da Roca е най-западната точка
на Португалия и Европа в Атлантическия океан.
© Коста Качев Всички права запазени