20.08.2006 г., 8:29 ч.

Царят върху всичко туй умува 

  Поезия
551 0 4




 

Спомен за Египет и за Фараон,

за онези нежни песни,

тръпки будеха у Соломон

и написа текстове чудесни.

Дворът му е пълен с принцеси.

По разкош не изостава – нека:

тежко падат пъстрите завеси,

а пък музиката тук е лека.

 

Царят върху всичко туй умува-

целият Дворец да шепне:”Ти си!”

и властта да го целува

с прохладата на кипариси…

Пази от баща си огърлица.

Веселбата днес е с момите,

а сред тях – онази гълъбица:

как вълнува му гърдите!?

 

Още носи тежка плитка-

ще я види той в неделя:

знак ще й даде с китка,

след това – в топлата постеля.

Балдахинът – целият от кедър

ще напомня тънка блуза:

с поглед мил и много щедър

ще погали нежната й буза.

 

Първа хубавица сред жените,

той я срещна в лозята

и започнаха тогаз игрите

с изпуснатата кърпа на земята.

След това с неговата колесница

двамата започнаха да скитат-

той улови нейната плесница

и сърцата взеха да се питат.

 

В Двореца му на воля тича-

тя оправя му леглото,

а пък той и туй обича-

да долива от виното.

Първата открадната милувка

в градините уханни

му донесе и целувка

с омая на години ранни.

 

-Тази вечер ще се веселим-

на главите – с лаврови листа,

няма повече да се делим,

ще целуна нейните уста.

 

-С него в ложе ароматно,

ще му дам да ме залюби:

няма връщане обратно,

но коне за мене ще загуби.

© Валери Рибаров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Актуалното преживяване като снемащо и спомена.
    Поздрав, Никол!
  • Страхотно!Много вълнува!Невероятни са усещанията и ми е малко трудно да ги облека в думи.Преливат много бързо едно в друго..
    Споменът,като средство да пресъздаде настоящия момент,внушава непрекъснатост..т,е. животът е цялостно преживяване,въпреки разграничаването на отделни моменти..
    Сигурно ще се връщам!..
    Поздрав!
  • Този текст Мария, е полет на авторовата фантазия в границите на историческата фактология, както някой се опита да ми "подсказва".
    Поздрав!
  • Разказваш много хубаво,Валери,удоволствие е да чете човек!Поздрави!
Предложения
: ??:??