5.05.2020 г., 22:59 ч.

"Цената" 

  Поезия » Друга
413 2 2

 

"Цената"

(опит за автобасня)

 

Във мислите си често се завръщам

при миналото – вече тъй далечно...

И Детството – от днес в руини  къща –

със спомените ме преследва вечно...

 

Един от тях особено е я́рък

и все едно, че станало е вчера –

историята на врабеца малък...

 

– Със счупено крило го бях намерил...

 

Прибрал го бях във къщи и със грижи

заякна той, крилото му зарасна

из стаята започна да се движи

забравил колко е навън опасно...

 

Веднъж във ден омайващо приятен

забравил бях прозореца отворен,

а вън светът – за него непонятен –

подмами го със вятъра нагоре...

 

Умората го върна към земята,

но не видял там котарака черен,

опиянен с възторг от свободата –

бе хванат в скок, отчайващо преме́рен...

 

... За своя полет  си плати врабеца,

а аз запомних, че на Свободата –

не винаги от лавър е венеца...

 

... Но забравям често, че се плаща:

скъпо за страстта към необята!...

 

11.03.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??