20.10.2023 г., 9:18 ч.

Чай 

  Поезия » Свободен стих
150 0 0

Чай

 

"Човек със чай, човек без чай"

Китайците така човека определят.

"С чай" - значи човек магнетичен.

Човек с надежда и кураж.

А "без чай" значение обратно има.

 

Копривата - не бой се ти от нея.

Бери я смело.

За чай стават нейните "върли" връхчета-

Листа.

Кантарион, еньовче, мащерка, ил шипки.

Растение-трева всяка не отровна

Съставка важна на чая съвършен

Да бъде може.

 

Царевица, ил - жито, ръж, ечемик в чая хубав

Да има трябва.

В царевицата се злато органично съдържа.

В житните култури въобще има мазнинки и захарчица.

Така чаят хранителен и "плътен" става - 

"Убедителен". Ура

Източник житото е на весел дух.

 

В сезона пролетно-летен най-вече кога сме

Да чакаме нужда няма да цъфнат липите.

Всички възможни цветчета събирай

От пътеката на твоята разходка благословена.

Сушѝ и трупай, - ежедневно чаят нужен е.

 

Чистата вода гореща за чай също смятай ти.

Не яж ден цял, нахрани се после добре.

След час може да пиеш изобилно ароматен чай.

Чаят, някога събиран в джобовете твои скромни.

Чака той свойта употреба.

 

Ще се чудят хората до теб.

Дух и настроение - откъде - такова имаш?

От чая асорти, в който царевица има.

Ил жито прекрасно шепа единична.

Придобий и имай чайник не малък.

 

Нек водата чиста да закипи.

В паница, тенджерка малка - залей тревите сухи.

С цедка-сито прецеди след минути 10-5.

И си имаш вече чай за употреба.

А гладен ако си и съзнателно търпиш

да не пиеш чай ти може.

 

Чаят е наслада, ял когато си най-вече.

Липа, трън магарешка, бери.

Разходките използвай.

Слагай в джоба.

Като дойдеш в къщи сложи го на открито.

Да се суши нека.

 

Чай пий ден всеки яденето след.

И сутрин на гладно не е лошо.

Чашка чай.

 

Игличките млади меки на елата, смърч и бор

За чай стават - аромат съдържат те прекрасен.

 

На чая разходков, на чая ароматен

Да кажем нека - слава.

И на ароматното кафе.

Кафето дозирай строго по-.

 

На Велес - бог на треви, дървета и гори - слава.

На Лесничея скромен.

Разхожда се той ден всеки.

Чай бере, суши, и си има дълго време.

Гладува често, обеди пропуска.

Но яде когато - след - пие ароматен чай!

 

Чай без захар пийте смятам аз,

За да се на вкус първичен, аромат оригинален

Насладите вие!

На сладко, на горчиво.

И на люто даже може би.

От прекрасните за чай - треви, растения, листа.

 

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??