18.10.2006 г., 19:59 ч.

Чеченецът Могамед танцува 

  Поезия
589 0 7
Руската нощ беше ледена
и злата виелица виеше.
Кой в ресторанта доведе ни
където шампанско се пиеше?

Топлина плисна в лицата,
а оркестърът свиреше, свиреше...
но тъга се промъква в душата -
в песента някой някого диреше.

Кристален звън и чаши искрящи
паметна нощ предвещаваха,
очи и устни в огън горящи,
гореща любов обещаваха.

Танцуваха всички "Калинка"
след тъжната руска мелодия,
а после започна Лезгинка
от приказен танц съпроводена.

На празния дансинг застана
мъж, гордо изправил глава.
Морфей ли със себе си взе го,
че затворил очи тъй дълго стоя?

Внезапно разтърси коси,
разтвори ръце като птица
и от този миг за моите очи
настъпи сън хипнотичен!

На празния дансинг видях аз
как лудата музика оживя,
живи картини пред мен се меняха -
чувах тътен на буря в нощта,

чувах плясък на морски вълни
и ромон на буйни, планински поточета,
и свистене на смъртоносни стрели,
и звън на кинжали наточени.

Видях най-гордия мъж на колене
пред покорна и слаба жена,
видях във тревата зелена
върху женската гръд силна ръка.

Видях пред себе си птица във полет,
кон, понесъл ездач след врага,
в боя видях как пада конят
и как джигита посреща смъртта.

Последен акорд...
и в миг оркестърът занемя.
Задъхан, прекрасен и горд
дълго мъжът стоя в тишина...

А вън нощта беше ледена
и злата виелица виеше...
Могамед в ресторанта доведе ни,
където шампанско се пиеше.

© Даша Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Интересен стих,Даша!
    Хареса ми!
  • Благодаря.За мен тази оценка е най-хубавата.Защото има неща по-важни от формата.А хората на този свят са само два вида - добри и такива, които не искат да са добри.Нацията и религията са жалки рамки, поставени от втория вид.
  • Съгласен съм за ритъма, но стихът ти много ми хареса, успяла си да предадеш песента на Могамед, който "в ресторанта доведе ни,
    където шампанско се пиеше". Поздрав!
  • Добър стих,сполучливо описание и идея.

    Поздрав и усмивка.
  • Хубаво е!!!(Аз го виждам къде е )
  • Виждала съм жив чеченец преди доста години.Той танцува.Казва се Могамед-оня, който ни заведе в ресторанта, за да танцува за нас.
  • Много хубав стих!!!
    Поздравления!!!

    /На места се губи ритъма /
Предложения
: ??:??