24.06.2021 г., 19:04 ч.

Чикаго 

  Поезия » Гражданска
393 0 1

ЧИКАГО

 

"Ти целия скован от злоба си,

о, шумен и разблуден град,

и твойте електрични глобуси

всуе тъй празнично блестят!"

Христо Смирненски

 

Ти целият скован от вятър си,

о, кръстопът на блуден свят.

Ръждивите стрели - дилеми

на огледалния ти скалп стърчат.

 

Убежище си на страдалци - ти, 

и на бездомниците дом.

Илюзия си от Създателя -

в бетонен ад - троянски кон.

 

Тук всяка вечер теменужена

се стреля като във Бейрут.

Късметите се разиграват

със Ал Капоне на барбут.

 

Тук всеки е гаврош пристигащ,

и вярва - ще е Крез - богат...

в търбух на мичиганска сьомга -

намерил своята мечта.

 

Синатра тук изпя харизмата,

че всичко е със Божията дан.

По своя начин ти опитай -

гаврош в небостъргачния ашрам.

 

Ти целият от ветрове скован си,

о, кръстопът на светове!

Чикаго - сън в мъгла от обич си,

за смелите - разперили криле!

 

© Михаил Цветански Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??