Човешката природа
като сложна,
не може
да се укроти,
дори прераства
в невъзможна,
когато се изпробват
забранени широти.
Човешката природа
като проста,
чертае
поносимата съдба
нормална,
която не познава
мяра “доста”,
а туй пък е позиция
гениална…
Замръзне ли
словестният поток
и мраз,
когато думите скове,
сами извършваме
безумен скок,
захвърлящ ни
сред непознати ледове.
Със себе си
е трудно да се бориш,
дори към другия
да се стремиш
и колкото, и да говориш,
разбираш,
че грешиш.
© Валери Рибаров Всички права запазени
Посвещавам!
Сега ме виждаш притеснена-
изтръпнала в един кошмар:
душата ми е наранена,
а нямаше дори един шамар,
защото срути се небето,
сърцето стана на сираче
и страх премина през детето,
решило тъжно да поплаче.
Разбира се, че изневяра
връхлита като тежък, собствен грях
и бързо се превръща в мяра,
която вледенява ведър смях
и всичко става много сложно,
мечтите се превръщат в прах:
простото е вече невъзможно,
а всичко туй едва сега разбрах.
Така възникна между нас бедата,
която сякаш ме разкъса,
а повод стана пак лъжата,
обкичила стотици къса,
чертаещи съдба неверна,
че този път ще е последен
и нека злобна сянка, черна
да хвърли своя полъх леден.
Сега кървя в мрачна бездна,
но пазя плахата надежда,
която в нощта беззвездна
в случайността ме пак повежда,
защото търся простотата
в две очи добри, лъчисти,
а с тях ще върна красотата
на поривите мили, чисти.
Ще помня хладната усмивка
и всеки ден ще ми досажда-
особено с оназ извивка,
която спомена ще ражда,
а той ще бъде порив късен
със своя сянка на лицето
и само погледът навъсен
надеждата ще крие в сърцето.