20.02.2010 г., 11:59 ч.

Да си празнуваме по календара православни 

  Поезия » Друга
431 0 1

 

Дали

че други теми не останаха,

или че дяволите ме прихванаха,

да ме отлъчват и анатемосват,

и по камбанарии да ме бесят –

в църковните дела ще се намеся!

 

Да тачим

православните традиции!

Да спреме да се правим католици!

 

С две седмици

сложѝха празниците ни по-рано –

и колко те объркващи са само!

 

Как може

Трифон Зарезан да е сред зима!

Във лозовите пръчки

трябва сок да има

при рязане,

че ако те “не плачат”,

по гроздобер лозарите ще плачат!

 

Кушията и тя –

на осемнайсти февруари!

Тогаз се стриже нашето магаре.

След туй му слагах грейки на корема,

но и до днес си е с хронична хрема!

 

Овошките -

те по Великден цвят разтварят -

и след това сланите ги попарят!

 

Гергьовден идва, 

а пък агънцата още малки!
Не “ягнета”, а “агънца-сукалчета”!

И да заколиш някое от тях,  

курбан не правиш - само вършиш грях!

 

Дори и   

на клепалото да ме обесят,

в църковните дела ще се намеся,

като им викна на сегашните владици:

 

 “Недейте

зорлем да ни правите на католици!

Върнете ни традициите славни -

да си празнуваме по календара православни!”

 

© Ангел Чортов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??