8.12.2009 г., 11:26 ч.

Детството 

  Поезия
438 0 4

Детството

Което ми даде

Мълчи като нощна пеперуда

По тъмните ъгли на стаята ми

 

Откраднаха го

Някои от моите приятели

Един ден след като разбиха вратата и влязоха

 

Аз стоях и ги гледах

Как се смеят

И пикаят върху мен

Бавно подадох ръката си

Без да имаше кой да я вземе

 

И тогава

Мисля

Полудях

Или нещо се случи в мене

Нещо се откърти и падна по средата на магистралата

В платното за обратно движение

И аз бях там

И го блъснах челно

И се счупих

Пръснах се

И се разнесох

С вятъра над морето...

 

(Морето

 

Откога не съм стъпвал с босите си крака

В соленото ти вълшебство)

 

... превърнах се в различни

Отломки от спомени за...

 

Детството

Което ми даде

Мълчи като призрак

И гледа празно

Вече се движа само по тротоарите

Бавно

За никъде не бързам

 

Но няма да го върна

Откраднатото

Защото те започнаха един по един да падат

И ги погребаха пияни

А аз тука си гледам живота

И се гледам в огледалото

И през прозореца гледам даже

Когато ме е страх да изляза

 

И ти си една от тях

От многото

Дето си мислеха че ми дават

А крадяха

От мен

И не защото им трябваше...

Не защото нямаха

 

Мълчиш ли сега и ти

Като...

Нощна пеперуда по тъмните ъгли на стаята си

Мълчиш ли сега

И тъжно ли ти е

Да ме нямаш

Защото ме разграбиха

 

Ей така...

За нищо

 

Обичах да давам

 

Мълчиш ли сега

Криеш ли се

Бягаш ли

 

 * * *

 

Един ми каза преди много години

Че дори и струните на китарата ми да са направени

От кожата на Воев

От мен музикант няма да стане

Ако не мога в себе си да свиря

 

И аз му повярвах

 

Сега съм художник

И се губя в платната си

 

08 декември 2009

© Десислав Илиев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??