27.12.2023 г., 19:16 ч.

Деветте кладенци на Мъдростта 

  Поезия » Философска, Друга
195 2 7



От 9 кладенци мъдрост копая,
че да има с какво вас да даря -
Работа тежка, не виждах й края,
досущ бях подобен на кърт във пръстта...

Първият дъно от камък оголи,
напразно го бих с чело да разбия
тази Бастилия от минерали и соли,
а после изплюх се на таз' орисия

Втори подхванах, открих златна жила,
отде ме разбраха, дойдоха борчета,
усетих въздействието на физическа сила
и втори път плюх си със яд на късмета.

И с третия опит отново, уви,
не стигнах, където бе моята цел -
Пробих със упорство ред планини
и ето ви... влаков тунел...

Четвъртият път започнах със злоба,
но още в началото дойдоха едни
и казаха - Браво, готов е и гробът
на всички надежди и всички мечти -

Разбрах ги отлично и почнах отново
с лопатата крива, но в права посока,
но бързо, уви, наводни ми се ровът
от буйни води дошли издълбоко...

Във шестия опит започнах с наука -
Изследвах и почвата,  пуснах и радар,
но пак на карък бях дарен с несполука,
изхвърлиха в дупката... токсичен товар...

За седмата зареден със амбиция
избрах тиха зона далеч във балкана,
но ето, пристигна бързо полиция -
Било еко-парк и пак гризнах банана...

Осмицата, казах си, ще е на кадем!
Издълбах я със нокти... импровизация...
Обаче се сблъсках с Ужасен проблем -
Пробивът ми бе... в канализация...

Деветата, дадох си клетва три пъти,
ще е Последната за тази мъдрост,
с която, решен бях,  ще пълна ума ви,
и почнах да ровя със ярост и дързост.

Та ето, от нея е мойта награда,
но питате вие - Какво там открих?...
Нормално, накрая достигнах и ада,
а кой е по-мъдър от дявола в стих?...
*****
Логичният извод - Сам Бог не успя!
Деветата дупка е деветият кръг -
Глухи сме, хора, за мъдростта,
и краят тук... не може да е друг...

24.12.2023.

© Георги Каменов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Уж... много точно казано!
    Благодаря, Петя.
  • Така е. С годините натрупваме опит и мъдрост. Уж….🙂
  • Мерси, Ничка, Пепи.
  • От кръста си никой не е избягал.
  • Много философия има тук!
    Много насоки на анализиране и вникване!
    Браво, Гош!
  • Честита, Скити, а другото си е истина 😊
    Мерси.
  • Мисля си, че с изкопаването на всеки кладенец, човек трупа по малко мъдрост! И след деветият - "Деветата дупка е деветият кръг -", си е заслужавало копаенето! С годините човек дори да не е помъдрял е събирал по нещо и донякъде е надграждал себе си! Хареса ми и те поздравявам!
    Честита Коледа, Георги!

    ПП Благодаря за онзи коментар към мен, който написа под твой стих! Просълзи ме!
Предложения
: ??:??