18.04.2008 г., 10:57 ч.

Дилемата на поета 

  Поезия » Философска
485 0 3

Дилемата на поета

 

Поете, накъде отиваш ти?

Съзнаваш ли, че си обречен

да сбъдваш чуждите мечти,

а сам да търсиш ти покоя вечен?

 

Съзнаваш ли, че твойта сила

е мимолетна кат’ сълза,

че в сянката ти се е свила

красива, тръпнеща душа?

 

Че таз душа бленува слънце,

а ти обричаш я във плен,

че сееш маковото зрънце

и то израства в сладък ден?

 

И тия думи чу поета

във изнемогващата си душа

и каза си “Такъв ми бил късмета”,

готов съм вечно да греша.

© Нико Ников Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??