19.09.2010 г., 22:29 ч.

До България и назад 

  Поезия » Гражданска
980 1 27

До България и назад

 

***

Първи впечатления:

край таксиметровата стоянка

заведение до заведение

и банка до банка.

А по стълбовете за осветление-

некролог до некролог.

Да потънеш в недоумение:

 кой и къде прави влог?

 

***

Не е магия,

а българско изобретение-

празни кесии

и пълни докрай заведения...

 

***

На мястото на старите учителки

по смятане и българска граматика

си имаме английски млади тийчърки

и двама господа по информатика.

 

***

Ракети обезвреждаме

сред бани минерални.

Трошиме (безнадежно е!)

Балкана си страдални,

удържал векове на поробители,

безсилен днес пред българи-рушители,

запретнали колосани ръкави

от Рая тук-пустиня да направят...

 

***

Слави, напразно

псуваш в ефира!

Празен керванът е,

ала не спира...

 

***

Наше мило, родно(?) море,

никак не е за чудене,

че на богати си само до колене

и на безумно влюбени...

 

***

С мъка омъчняваш ме

мое село мило!

Колко остаряло си...

Как си се смалило...

 

***

Бях и насред океана,

вкусих неземни салати-

нийде, Родино, ги няма

твоите вкусни домати!

 

***

Заминахме сполуката да гоним...

Оставихме на майките си клети

модерните безжични телефони

и снимките по старите тапети...

 

***

Ох! И на мене, лястовиче мило

под чардака,

сърчице на топче се е свило...

Път ни чака.

 

***

Дните преброени отлетяха

като сън, накъсан и тревожен.

В джоба ми билет Мадрид-Барахас,

а до прага куфарът е сложен.

Преди месец-пълен със пакети,

днес под ципа-диск със цветни снимки,

с мъжката прегръдка на синчето,

с влажните очи на всички близки.

А във мене-всички тези мили

шумове, картини, аромати,

сред които тук съм се родила

и които пак ще ме изпратят

там, далеч, с родината в сърцето,

но без дом, без близки, без държава...

В гърлото горчи до смърт, което

е добре!Животът продължава!

© Петя Божилова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??