15.04.2019 г., 18:57 ч.  

До онзи, който гони дилижанса 

  Поезия
235 3 3

Е, сбогом, мила, вън е дилижансът,
пътуващ за Нуева Есперанса...
               П. Горинов


Целуваш ме. Не знаеш, че съм будна
и наблюдавам как напъхваш трудно
във раницата старите си джинси
на пръсти да изчезнеш. Помисли си,
преди да тръгнеш, мили, за последно;
на прерията картата разгледай!

 

От древни времена в скали високи
при устието на потоци кротки,
които само индианци знаят;
место, където духове витаят
и мъртвите им прадеди ловуват,
е скрито сред израсли храсти буйни
едно светилище в дълбока тайна;
за простосмъртните съдба печална
вещаещо, ала за храбреците,
които смело ще се впуснат в битки
със древните пазители сърдити
на този храм, въоpъжени, хитри,
окрилени с любов, непобедими,
какъвто всъщност си и ти, любими,
триумфът ти ще бъде неизбежен
след битката, неравна, безнадеждна 
в началото, след туй - закономерна!
Наградата - богатствата безмерни!

 

И ще се върнеш не със дилжанса,
пътуващ много месеци от Есперанца,
със частен самолет ще дойдеш, мили.

 

Така че, ето картата - вземи я!

 

 

Публикувано във:

  • в-к България днес 12-13 октомври 2013
  •  © e-Lit.info Сайт за литература, 2017

 

© Павлина Гатева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Страхотно!
  • Много ми хареса, като в Дивия запад! Пък и тъкмо гледах филма "Пътуването"- идеално му пасва!
  • Сякаш е от друг живот. Много е хубаво!
Предложения
: ??:??