Другата Америка
Витрината примамващо голяма,
изложено е там какво ли не-
пред нея (на Америка реклама!..)
един слепец подрънква със звънче...
До него- куче... Мършаво и гладно,
с човешки сякаш, молещи очи...
Пълзи тълпата, мръщи се досадно...
Съчувствие ли?.. Никак не личи!..
И старата картонена кутия
е празна, като труп очакващ гроб
и ни един от ситите, ония,
за цент дори не бръква в своя джоб!..
Звъни звънчето, бавно в звън напевен
и кучето премигва със очи,
но само някой наругай ги гневен-
навярно гладен също може би...
Над цветните и святкащи реклами
Америко, ти чуваш ли звъна
на не звънче, звънчета, а камбани-
отеква екот, страшен е гърма!..
Но може ли той днес да те събуди?..
Да спреш...Да се опомниш?.. Накъде?..
И сепната от ситите заблуди
да чуеш свойте гладни синове?..
Ню Орлиънс
Луизиана
USA д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени