Духът на Караджата
Историята има тайни бездни,
погребва в тях Животът на Земята-
държавата ни може да изчезне,
но жив ще е „Духът на Караджата”...
Ще броди той в балканските усои
да търси там и българското племе,
продало лесно корените свои
и тъй само лишило се от Време...
Дори и самодивите тогава,
(изчезнали отдавна), ще ги няма:
и кой със билки в горската дъбрава
юнаку ще превърже люта рана!...
Но даже вече да е с име ново-
Балканът в стари спомени унесен
за друго време: приказно, сурово-
ще пее пак „хайдушката си песен”...
...А... може да изчезне и видът ни
сам дръзнал с Боговете си да спори,
и абстинентно пожелал да стъпи
на техните свещени територии!...
Коста Качев,
06.09.2015.
© Коста Качев Всички права запазени