9.12.2023 г., 14:40 ч.  

Два живота 

  Поезия » Любовна
177 5 8

ЕТИОЛОГИЯ НА САМОТАТА

 

 

XXXIV. ДВА ЖИВОТА

 

         С безкрайна признателност

         на А.

 

 

Уж препрочел Еклесиаст

се лутах сред измамен хевел*,

но вече преоткривам аз

доброто с помощта на тебе…

Със страстите си съм богат

в света от суета изпъстрен,

осъждащ ме като Пилат

за тази искреност на кръста!…

Но смисълът не е съвсем

в живот помежду смъртни дати,

а в туй че даже пред Едем

избрал бих просто любовта ти!…

Щом зная, че ще съм призван

през всяка тръпнеща минута

да милвам крехката ти длан

с ръката си като кошута…

Не вярвам че постлано с тлен

и тръни е все към Голгота,

щом с теб сърцето ми весден

тупти като за два живота!

 

09.12.2023 г.

 

Б.а. * хевел - от Еклесиаст - книгата говори за смисъла на живота и за най-добрия начин той да бъде изживян. Тя обябява всички дела на човека за хевел, което се превежда като „от суета на суетите, всичко е суета (по-буквален превод от оригинала би звучал по следния начин: Напълно безсмислено, казва Кохелет, напълно безсмислено, всичко е безсмислено);

 

 

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??