31.05.2007 г., 7:36 ч.  

Двадесет и втори Декември 

  Поезия
514 0 3

                                     1989г.

Един етюд и недопята песен - съдби на кръстопът.

Възражда се народ, сред плесен и търси своя светъл път.

 

По улиците и площадите - над сивите бетонни сгради,

над покривите и балконите, разтърсвани от канонади,

умиращи души витаят, за да възкръснат с боен вик

във името на свободата, вещающа:


- "О, спри - ти, миг!"

 

- О, миг!

 

Ти, равен си на вечност, когато огнекрилата човечност,

излива в буйна лава, метежния си лик:

 

- "Спокойствието долу!"

 

- "Диктаторите долу!"

 

- "Камбаните да бият -

за мъртвия войник!"

 

- Камбаните да бият!

Не чувате ли, хора?

 

Земята се отвръща

от трупове, безброй...

 

Камбаните да бият - 

за мъртвите герои!


Че свобода се взема,

не със молби -

а с бой.

 

Когато отшумят "пороите",

гробовете ще съхнат в маранята,

под слънцето на светъл ден.

 

Ще има трудности тогава...


Но, нека времето остави,

един от себе си рефрен -

като невехнещ спомен!

© Бостан Бостанджиев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Я напиши нещо за 23-ти декември 1990-та.
  • Понякога Гебура е необходимата сила на меча, за да разрушим ненужното вече и да отворим пътища към свободата на душата.
  • Помня го!
    Поздрави
Предложения
: ??:??