3.10.2012 г., 14:47 ч.

Дъжд 

  Поезия
754 0 2

 

ДЪЖД

  

Назъбена светкавица разпуква мрака

и срива тъмносиния емайл небесен,

и вечерта притихва мокра сред листака.

 

Настръхнал дъжд. Поле. Октомври. Есен.

 

И зъзнат тъжни ниви в умбра и сиена*,

в които облаците мокри тежко лягат,

и тъмен бистър* с дъх на есен слиза в мене.

 

Безлунна вечер. Хладен вятър. Влага.

 

И падащата от небето нощ разлива

размита сепия* по тъмните поляни,

премръзнал вихър лудо вее кална грива.

 

Беззвезден мрак. Светкавици. Мълчание.

 

Крайпътни орехи размахват клони голи,

в гротескна жива върволица наловени –

една старинна провансалска фарандола*.

 

Студено. Пусто. Мракът сякаш стене.

 

Дъждът плющи. Не свети месец още.

Аз търся в мрака късче счупен свод небесен

с една звезда за идващите зимни нощи.

 

Настръхнал свят. Поле. Октомври. Есен.

 

________

*умбра, сиена, бистър, сепия – минерални и органичнибои за рисуване с тъмно-кафяв цвят;

*фарандола – старинен провансалски танц, в който танцьорите, хванати за ръце, образуват дълга верига.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много хубаво (както винаги), но ме натъжи...Обичам есента във всички нюанси на багрите й!
  • Най- хубавото стихотворение, което съм прочела в последно време.
Предложения
: ??:??