12.10.2024 г., 16:52 ч.

Дървото умира без корен 

  Поезия » Философска, Гражданска
92 0 1

    Дървото умира без корен

 

              (Посветено на Николай Хайтов)

 

Там далече в България, в Родопа планина,

роди се един голям Човек и там живя.

Израсъл на село и от там му е любовта,

една любов към планината, гората и хората!

 

Пребродил я той сам цялата планина,

по градове и малки села за История.

Една история родена от хората, от бита

за борбата им за хляба и за челядта!

 

Разказва им истории от хора за хората,

а в края на разказа има поука една.

Как да живеем и да обичаме живота,

че какво е писано на човек ще стане това!

 

И сега като завали дъжд над Родопа планина,

сякаш небето пак плаче за родопчанина.

Планина сиротна а дърветата се поклащат с тъга,

не ги режете, те са дробовете на тази земя.

 

Той, Хайтов, даваше и сърце а и душа,

обичаше много нашата родина страна.

Сега спомняме си за него с малко тъга.

той остана в нас с разказите си за хората! 

 

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??