Едно дете,
невидима сила създаде,
мощ всезнайна,
но невидяна.
От
висине,
лазура,
Там в небесната шир,
НЕГОВАТА воля да бъде - Гръмко провикна се някой.
И мигом изникна то,
в ничия земя.
Едно дете
ревна с глас
звучен,
приятен,
напевен.
В един младеж
превърна се то,
снажен,
красив,
великолепен,
изящен.
Вратите пред него отваряха се,
за светло бъдеще готвеше се.
И ето, че стана
един баща,
един съпруг.
Но уви.
У средище на своя живот.
Дойде края.
Предела на божията,
светая,
милост.
Един човек.
Като всички нас.
Цялото си съществуване
вярвал
в сила незнайна,
омайна,
в светата троица,
сакралното число.
Но
ето го сега затворен
в помещение старо,
студено,
статично.
Над него бледни лица го гледат
и молят се,
викат,
за милост,
за прошка.
Кой ли ще да чуе
наште гласове, които тъй жално се уповават на свойта вяра.
Що за небивалица.
В леглото продължава да лежи,
мъченика,
пъшка,
въздиша,
а на лицето му
пожълтяло
от болест
премаляло.
На него се чете
обаче не болка или страдание,
а мечтание,
блян,
копнеж,
идеал романтичен
да дойде в съня
да го покоси
страшната фигура черна
на смъртта.
Да си почине
от тази болест
парлива.
В очите му свети
пламък
жарък,
пламенен
на примирение.
И добре, че така стана,
да види
един човек,
че сам създател и спасител е
на свойта душа,
че не вездесъща сила
идваща от небесата е отговорна,
а самия той.
© Марика Всички права запазени