18.05.1984г.
Животът е море, което бушува.
Животът, е стихийна буря.
Животът – река е, дори.
Животът, е бесни вълни –
на радост,
на вяра,
на мъка,
на младост.
На младост –
вълна сладка.
На радост пък –
доста е кратка.
На мъка –
ех, горчи тази!
Но. вяра в живота,
остава на нази.
- Аз вярвам!
Защо да не вярвам?
Та, аз съм човек –
човек от нашия
двай'сети век...
И все си повтарм
на ум, като ек:
- Аз съм човек!
Аз съм човек!
Излиза фалшиво,
мойто четиво.
Но, питам се аз:
- Кой ли смелчага
със съвестта си.
ще кръстоса шпага
и ще каже през смях –
нямам никакъв грях?
Аз вярвам,
че има човеци добри –
те,
признание заслужават, дори.
Но,
има и “типове” мръсни,
които се измъкват тихо –
на пръсти...
Те, сухи във водата остават.
Те, на Сатаната
душата си продават.
Те –
с атомна бомба
Хирошима взривиха.
Те –
първи адска машина
откриха,
от хора сапун да прави.
Та,
мръсни са тези
“другари”.
- Не!
Стига ни вече една,
макар и Втора Световна Война –
та, трета натискат се пак...
Но ние крещим –
“не искаме Ад”!
Не искаме вече война!
Не искам и аз да умра!
Не искаме –
кой ли го иска ? –
Да чуе майка,
как жално писка
над трупче заровено,
нейде в пръстта...
- Не искаме вече война!
Не искаме –
обаче на запад
разни бизнесмени,
развяват своите
дебели кореми
и казват:
“ Не щете война?
Та, тя ни е нужна,
точно сега!
Хора много на земята –
тежко и е на душата,
трябва да се поизтрепем,
че да и олекне !”
- Леле,
мен като ми текне,
да ги слушам тез големи,
все от кол и въже
бизнесмени,
хващам химикалката
и пиша,
пиша ...
Искам тука
всичко да опиша.
Но,
какво ли веч да пиша?
Те,
магаретата знатни,
толкова са ни прозрачни,
че да пиша –
да не пиша ...
Чувам Рейгън пак въздиша,
че са му опрели
във “гръцмуля” шиша
и във бяс „предсмъртен”
вика:
“- И да щете –
да не щете...
Вий патрони
ще ядете !”
- Боже –
старецът проклет!
Що се не завре
зад някой плет,
ами все крещи
в неистова омая:
“- Аз светът
със своите
космически оръжия,
ще смая!”
Не, Господин президент –
не!
Това не ще да стане –
тебе ще покрием с “люти рани”,
ние „хората”,
ще те притиснем до стената
и помни “маймуно”,
ще ти счупиме главата!
Извинявайте –
езикът ми е остър!
Че е просто селски –
туй го знам.
Но, кажете –
може ли човешки
да се каже на “глиган”,
че си блъска “кухата” глава
в твърдия таван ?
Но,
защо ли президента
аз пред вас виня?
Той е просто мъничка пионка
в нечия ръка.
Не,
не е виновен само той,
а редица подлеци –
не безброй...
Просто
малко малцинство –
“рой оси”
в едно гнездо!
Ужас!
Като си помислиш само –
ние хората,
“титани”,
от „оси” да се боим!
Вярно –
жилят за беда
с доста лютите жила,
но ви питам:
- До, кога
ще търпиме ний
това –
на планетата
земя,
двайсет-трийсет
бизнесмени,
снимани във пози
все засмени,
право да раздават,
пошла философия
да преподават?
Трябва ний от тях
да се отърсим –
сметка за делата им,
да им потърсим!
Аз казах, че вярвам.
Да, вярвам в живота –
в доброто и в хората
вярвам дори...
Единствено
в злото не вярвам –
в злото...
И в себе си!
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени