31.08.2020 г., 15:55 ч.

Единство 

  Поезия
343 0 1

линейно погледнати
три от четирите годишни времена

 

пролетта
есента
и зимата

 

са неравноотдалечени
от едно от тях

 

лятото

 

като при това
последното се намира „в карѐ“ спрямо
пролетта и есента
а зимата остава някак си отдалечена
и едва ли не
самотна

 

ала ако
в условията на безтегловност

 

сиреч
когато душата лети

 

ги възкачим
тях
четирите годишни времена
по върховете на
правилна триъгълна пирамида

то всичките те
ще бъдъдат равноотдалечени
едно спрямо друго
и нито пролетта
нито есента
а още по-малко зимата
ще имат основание да изпадат
в състояние на ревност
една към друга
по отношение на единствения си
кавалер

 

лятото

 

а то
от своя страна
не би си позволило
да не обръща еднакво внимание
на своите три спътнички в годишния кръговрат
защото добре знае сказанието за пастира
и ябълката на раздора
с надписа върху нея

 

„НА НАЙ-ХУБАВАТА“

 

ябълка
отключила
сили на разруха

 

(и добре
че
не
на цялата Земя)

 

а и защото
ѐ природата на лятото такава

 

да не наранява
да се свръхраздава
и ощастливява

 

.........................................................................

 

да

живее
е д и н с т в о т о
на четирите годишни времена

© Стоян Минев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??