16.09.2014 г., 9:41 ч.

Една вечер край Охридското езеро... 

  Поезия » Философска
433 0 0

 

Една вечер край Охридското езеро...

 

                       Биляна платно белеше

                       край Охридските извори...

                                    Народна песен

 

Край Охридското езеро се движа

и в тихи мисли съм „потънал” днес,

отвеял вятър дневните ми грижи

в кипарисите шумоли с финес...

 

От езерото лъха дух на Вечност,

примесил странно радост и тъга,

че в тази размечтана, тиха вечер-

съм първо: тук, но сам съм на брега...

 

.... Любимата ми тема напоследък

се движи в коловоза на страстта,

с Живота, но и с времето след него

и с тихият повей на Вечността...

 

А мъничка е нашата ни „Вечност”,

по-малка и от лещено зърно

и с нея любовта ни е обречена

в застланото за през нощта легло!...

 

Но любовта понеже мерим с нея

(а във това е нашият проблем!)

разбираме, когато изтрезнеем,

че няма Вечност, както се кълнем...

 

А нямаме си сетива за Вечност

и за това живеем ден за ден...

Не вярваме, че всеки е обречен

от оня миг, във който е роден!...

 

... И други хора тука са живели,

със свои богове, с различен бит,

но само камъни са оцелели,

а тук-таме и някой древен зид...

 

А онова, което ни сближава

и с хората от каменният век:

е начинът, по който размножава

се, даже и модерният човек!...

 

... От езерото бих желал да взема

във тази вечер аз от Вечността,

за да мечтая в някакво безвремие-

отвъд животът ми в реалността!...

 

Коста Качев,

11.09.2014.

Охридското езеро

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??