21.04.2009 г., 19:43 ч.

Ежкова бърза работа 

  Поезия » За деца
3440 0 5

Мило дете!

 

Когато Слънчо грее и се смее,

не се бави, недей мисли - играй!

С приятели бъди.

Ала дъждец щом завали,

ти у дома се прибери.

Не се мръщи, не се сърди -

приказка си прочети.

 

ЕЖКОВА  БЪРЗА  РАБОТА

 

Дошла пролет хубавица.

Тръгнал Ежко през горица -

гост да бъде на кумица,

сладкодумната  лисица.

Но заварил я горката

омърлушена в кревата.

Гърло много я  боли,

цяла в огън тя гори.

- Водица, Ежко, донеси!

Ох, моля те, не се бави!

- Почакай, Лиске, потърпи.

Взел стомна, хукнал през глава,

но заболели го крака.

Мъничко ще си почива,

че си времето отива.

Ниви златен клас превили,

жътвари ги окоси.

Ежко бърза, без да спира -

за водица през баира.

А насреща му Мецана:

- Оле, Ежко, лошо стана.

Круша лапнах за беда,

задушавам се сега.

- Мецо, в Лисини иди.

Чакай там и потърпи.

Разтревожен тича Ежко -

най-добрият Бодлидрешко.

Мъничко ще си почива,

че си времето отива.

Настигнал го Кум Вълчан -

болен и с шал омотан.

- Ежко-братко, помогни!

Страшен огън ме гори.

- Как е станала белята?

- Дърва сякох във гората.

- Вълчо, в Лисини иди.

Чакай ме и полежи.

Там при нашата кумица

аз ще донеса водица.

Пак забързва Ежко-Бежко,

но му става все по-тежко.

Вече бял снежец вали.

Той не спира - все върви.

- Здравей, Зайко! Как си ти?

- Зле съм, Ежко, помогни!

Ядох кисела туршия.

Водица търся да пия.

Иди във нашата кумица.

Аз отивам за водица.

Ежко превали баира

и пред изворчето спира.

Стомничката той наля

и потегли към дома.

Но додето тъй вървял,

още много сняг валял.

Чак на третата година

стигнал своята роднина.

Пред вратата се разбързал,

но цървул му се развързал.

Ето, станала белята -

счупил стомната в средата

и разляла се водата.

Да, но Лиса се засмяла -

била вече оздравяла.

А на близката полянка

Вълчо, Зайко и Мецанка,

всички здрави, от сърце,

си потропвали хорце.

 

© Лилия Велчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Когато започнах да чета се сетих,че това е приказка.Много добре си я преразказала чрез рими.Получило се е великолепно.Поздрави и продължавай!Ще се радвам да чета още твои римувани приказки.
  • Мдааа - справила си се чудесно! Поздравления!
  • Да, Лили, надникнах и разбрах! Поздрави!
  • Да,опитах... и други приказки съм преразказала в рими. От опит знам, че децата ги харесват и дори проявяват желание да ги драматизират.Това е причината да си позволявам подобни "опити".
    Благодаря, че беше при мен, скъпа Марта.
    Сърдечно!
  • ооо, тази приказка я знам, на Ран Босилек е - Бърза работа - мисля, че си се опитала да я преработиш в римен вариант.
Предложения
: ??:??