Фотограф
Върви човек в старо село запустяло,
носи той фотоапарат в своята ръка.
Поглежда старите къщи с много тъга
и знае че тук някога от живот е кипяло.
И снима селото да покаже той на хората,
какво било е и какво е останало сега.
Какво направиха, някои го унищожиха
и гореща сълза изгаря дясната му страна.
Пред стара къща стоят дядо и стара жена,
превила се е тя на две от кърска работа.
Поглеждат с надежда все към пътната врата,
но не е тяхното чедо мило, похлопва само вятъра!
Върви човека обикаля българските села,
снима той старите самотни къщи, разрухата.
Когато няма го стопанина къщата се руши сама,
няма ги и неговите деца, няма го на къщата духа!
© Валентин Миленов Всички права запазени