04.11.2019
Гадателите...
На мода са гадателите днес. И официално –
сеанси и реклами по вестници, телепрограми
правят! И някога ги имаше, но нелегално
те тайни сбирки правеха по домове реално!
На улицата само циганки и то безстрашно
предлагаха ни да ни гледат на ръка!
Преследваха ги, гонеха ги, но те успешно
омайваха жените със предсказващи слова...
.
А всеки има поне един въпрос неразгадан –
било болест, било мъка, или угаснала любов,
веднага въдицата лапваше поредният шаран,
че и куп пари да им дадеше бе готов!
Така отидохме отдавна със една колежка
в дом някакъв. На ОФ сякаш бе събрание...
Хол и куп жени. За непоносимата "болежка" –
всяка търси "лек" за своето отчаяние!...
А зад една завеса "гледачката"прослушва
една от тях, което останалите чуват!
"Магия ти е правена, другарко! Послушай:
Завържи в голяма носна кърпа в ъгъла
пара голяма. За река тръгни, не се обръщай!
Да бъде рано сутрин, преди да се е съмнало
и кърпата хвърли в реката с дясната ръка!
Тръгни и пак – не трябва да си се обърнала!
До девет дни ще се "изчисти" твоята съдба!"
И всичкото това за двайсет лева хонорар!
Гадателктата си потрива с тях лицето!
За следващата се повтаря същият репертоар –
като го чух, побягнах, сви ми се сърцето!
Но после... На улицата още неизлязла бях –
видях със ужас, че на БНТ колата беше там...
Нито можех да избягам скришно и от страх,
а те почнаха да снимат!! Боже, какъв срам!...
И вечерта – предаване "на живо" от адреса
за врачка-шарлатанка! Заснето прясно там
и аз начело!... и без това да ми хареса,
цял свят ме е видял на синия екран!!
Сега е друго... С явно право са – от екрана
и никой не ги плаши, та спокойно канят
съвети да ви дават пред свещ и куп икони
да се свържете на дълги, скъпи телефони!...
И няма власт, закони за начина им лесен –
печелят от народа по път така безчестен!
© Ирина Филипова Всички права запазени
И на теб благодаря,Ели, вече бях сложила стиха си "към дело".Зарадва ме,че го прочете..