12.04.2019 г., 15:55 ч.  

Галина - 1 

  Поезия » Любовна, Оди и поеми
606 6 7

       ПЕСЕН ПЪРВА

 

              Цвете

 

Израсло е цвете гергина

в красива крайпътна градина.

 

Край нея са дружки – сестрици,

полюшват цветенца главици.

 

Росата ги сутрин полива,

ветрецът ги вечер приспива.

 

Край малката цветна градина

по пътя чужд рицар премина.

 

Чужд рицар незнаен, чаровен...

За цветето миг е съдбовен...

 

Ухае гергина в омая,

на рицар главата замая

 

и той към цветята погледна.

В градинката влезе, приседна.

 

С ръката гергина погали –

пробуждат се чувства заспали...

 

Гергината сгуши главица,

до своята мила сестрица.

 

Сестрица си нежно прегърна,

главица към рицар обърна.

 

Почувства тя погледа вперен:

"Обичам те рицарю, верен!..."

 

Чул шепота, рицар погледна,

ръката си бавно протегна,

 

на чувства любовни покорен –

изтръгна си цвете от корен.

 

Целуна му нежно цветчето...

Закичи гърди до сърцето.

 

              (Следва)

 

("Повеите на любовта" – 3 том)

 

 

© Иванъ Митовъ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздравления и от мен, Иван!
  • Ти не пишеш, а нижеш ли нижеш! Толкова красиво звучене, че ти идва да литнеш. Дори се чувства аромата на гергината. Звучи ми като малка нощна музика! Адмирации!
  • Звучи в бароков стил!
  • Елия, Розали, Станислава, Силвия, neranimo, Ангелче – сърдечно благодаря за вашите хубави коментари. Благодаря и на тези, които поставиха в любими и на тези, които само прочетоха.
    Хубав утрешен ден ви желая!
  • Много е красиво!
  • Чакаме!
  • Хареса ми - в неонароден стил.
Предложения
: ??:??