12.02.2022 г., 17:24 ч.

Галоп през пролетта 

  Поезия » Философска
254 5 2

ГАЛОП ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

 

През полята, окъпани в дъжд,

съзерцавах коне как препускат.

Полудялата цъфнала ръж

ги поглъщаше с призрачни устни.

 

Като тежки оловни стрели

към небето се стрелваха пръски.

Все се моля – щом пак завали,

паметта ми за тях да възкръсне.

 

Заплени ме стремежът за скок –

като трепет от първа целувка,

като усет за равенство с Бог,

нервна тръпка при натиск на спусък.

 

Нямах смелост да тръгна след тях –

там където небето прелива

във първичния пролетен грях

на смълчаната млада коприва.

 

Те изчезваха бързо в глъбта

на пространство, потънало в злато.

После залезът тихо изтля

и нощта спусна плащ над земята...

 

А в кръвта ми – с безспирен синкоп,

откънтяват дъждовни вселени.

Ако Раят това е, дано

там да има и място за мене.

© Валентина Йотова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??