25.03.2007 г., 9:57 ч.

ГЕНИЙ 

  Поезия
505 0 2

ГЕНИЙ

 

Когато в цял ръст Пушкин видиш,

оставаш ням и поразен,

не може ти да не завидиш

на гения му вдъхновен.

 

На неговата звънка лира,

във зимен студ и в летен зной,

която нийде не намира

утеха, щастие, покой...

 

Та той възпя Русия цяла

в падения и висоти,

душата му се беше сляла

с природните й красоти.

 

Обезсмърти във стих земята,

брезите, руското небе,

на Правдата и Свободата

той горд и смел защитник бе!

 

Възпя борбите на народа

с безброй жестоки врагове –

татари, шведи, турски орди,

през всички бурни векове.

 

Звездата му на небосклона

сияеше и ден, и нощ;

величествена, непокорна,

блестеше тя със чудна мощ!

 

И славата му не помръкна

през робски дни и в черен гнет,

със геният си той изпъкна

като голям, велик поет!

 

И щом дочуеш всяка песен

на този млад, могъщ талант,

докосва те духът небесен

на този всерусийски бард.

 

Той символ е на Красотата

в поезията най-висок,

навеки името му свято

да славим с обич и възторг!

02. 09. 1989 г.

Кюстендил

© Емил Манов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • И паметта за мен в народа ще е свята —

    че с лирата си светли чувства будех аз,

    е в моя век жесток възславих свободата,

    за падналите дигнах глас.

    А. С. Пушкин.


    Прекрасно!Поздрав от мен!
  • ПРЕКРАСНО!!!!!!!!!!!!!!
Предложения
: ??:??