Големият Взрив
С Големият Адронен Колайдер
в Швейцария ще се направи опит
да се възпроизведе Големият Взрив,
от който е създадена Вселената...
Информационните агенции
* * *
Превърнали убийството в изкуство
да търсим превъзходен експлозив
не спираме дори пред богохулството
да изкопираме Божественият Взрив!..
Ще го направим!..Вече сме могъщи,
дори и Бога гледаме със стръв-
е резултата няма да е същия,
но кой му пука за пролята кръв!..
Из дебрите на чистата наука
накрая (с добросъвестен мотив!)
все някога ще създадем и тука-
Големият ( от Сътворението) Взрив...
Добре, ще го направим, но тогава
с какво ще ни помогне, боже мой!..
Във Времето, което ни остава
защо ли пък притрябвал ни е той?..
...Ще го дадем на генералите...Те знаят
да не задават никога въпрос
и винаги доволни са на края
сватбарски да изкарат по откос...
Или на терористите!.. Те чакат-
(превърнали смъртта в императив)
за суицидната си гибелна атака
с Големият, да се препашат, Взрив...
...И ето вече- равни сме на Бога
създаденото да унищожим:
ще има взрив голям, ще има огън-
ще гръмнем първо, после ще решим
какво да правим от сега нататък,
защото даже да си: „ богу мил”-
за Сътворението няма кратък
път през Времето...А Господ ни е заблудил
и завещал легендата красива-
как шест дни само...и създал Света...
Дори във Седмият решил да си почива!..
...О, Богове!...Свещена суета!...
...Ще почне да тече една Безкрайност-
непознаваема дори за Бог,
но може би по някаква случайност
и оцелял след гибелният шок,
Той сам изгубен в Бездната Вселенна
една Енергия да укроти
и там във нея ще запише гена
на своите божествени черти...
...Ами... ако Светът едва опомнен
тогава други Бог го е създал
и Той по своя образ и Подобие
не пак човек направи, а чакал!..*
А нас лиши от всичките най-важни
човешките, чаровните неща:
от Разума, от Любовта и даже
от правото да имаме Душа!..
И в оня свят с Чакалите населен
човека да се скита като звяр-
и там от пълнолуние обсебен
да вие като безсловесна твар!..
д-р Коста Качев
*Древните египтяни вече са имали бог-Чакал!
© Коста Качев Всички права запазени