/ За по-големи /
В гората силен вятър, сняг.
Летят снежинките красиви
от зимата студена знак.
Животните са мълчаливи.
Но Зайо се развесели.
Подпийнал беше за беда.
Реши елха да украси
и да празнува вечерта.
И Лиса се присъедини,
след нея Вълчо, Баба Меца…
Накрая и лъвът ги посети,
избрал сърната за метреса.
А огънят се разгоря.
Елхата беше тъй прекрасна!
И в тая нощна красота
бе стройна, цветна и изящна.
Предложи Зайо на шега
желания да си намислят
и в Коледната нощ сега
живота си да преосмислят.
Лъвът на глас се размечта:
–Аз мисля, всичко ще се сбъдне.
Магична знам е вечерта
и утре всеки ще осъмне
с това, което пожела.
Но под око погледна само
към своята добра жена,
а пък за Лиса замечта.
Тя беше рижа хубавица.
Такава няма във света.
Е, знае той, не е светица,
но я желае във нощта.
И Кумчо Вълчо се изказа.
Той беше верен джентълмен.
Намекна, че харесва Лиса,
направи се на супермен.
А заекът с тъга помисли:
„Аз мога да я имам още днес,
но нямам вяра никак в нея –
да не похапне мен нощес.“
А Лиса беше си кралица,
разкърши своята снага
и под зелената елхица
тя затанцува „Ча-ча-ча“.
Вълкът парички ѝ приготви…
Тя Зайо стрелна със очи.
Лъвът пък бързо си помисли
с „Мис горска“ да я награди.
В разгара – пик на тържеството,
лъвицата танцуваше танго,
а после тропна и хорото,
тя смяташе се висше общество.
Лъвът изпусна от очи,
а той покани Лиса мило
да се разхождат сам-сами
до снежното планинско било.
Кокетно Лиса се усмихна,
но тя си имаше цена
и само леко му намекна
да му е секретарка през деня.
Тя искаше и власт, и сила,
със хубостта си да блести,
да бъде първа във гората
и той с любов да я дари.
Лъвът помисли за жената,
за нейните добри очи,
но бе пленен от красотата,
морала в себе си изтри.
Желанията ѝ изпълни,
любовница му стана тя,
но Лиса бе коварно мила,
излизаше и със вълка.
И само заекът тъжеше,
не можеше да ѝ прости,
че много бързо го забрави
и с другите се уреди.
Тогава стана той разбойник,
от мъка даже се пропи.
Той смята Лиса за виновна
за лошите му съдбини.
Понякога говори смело,
че Лиса лека е жена,
не иска да ѝ е любовник,
но я обича за беда.
Мария Мустакерска
© Maria Mustakerska Всички права запазени