11.01.2024 г., 11:39 ч.

Градчето, във което аз живея 

  Поезия
117 2 2

ГРАДЧЕТО, ВЪВ КОЕТО АЗ ЖИВЕЯ

 

Жените вече тръгнаха с ботуши.

Морето почна черги да тъче.

И тук-таме коминче взе да пуши

в мъглата над заспалото градче.

 

Отидоха си всички курортисти.

В асмите не тършуваха деца.

Все по-далечни, северни и чисти,

изгряваха – и гаснеха слънца.

 

Рибарите поседнаха на припек

да изкадят един рахат чибук.

Ятата отлетяха – към Египет! –

и още по-далече, там – на юг.

 

Дори пейзажът стана някак беден.

И скучна – даже градската мълва.

И новините почваха във седем –

и свършваха минути след това.

 

Настана време – нито да се влюбиш,

пък – да разлюбиш, няма и кого.

От дъжд на вятър някой рошав пубер

ще каже нещо тъпо – на арго.

 

А аз те чакам все така – на кея! –

ела? – ще те почерпя със салеп.

Градчето, във което аз живея,

и ще живея – някой ден! – със теб.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Красива поезия, която е толкова ежедневна и велика едновременно, че човек не може да спре да я чете! Толкова лека, ефирна и чиста, окъпва сърцето в красотата и естественосттта си!
  • Няма такава поезия!
Предложения
: ??:??