Грешен петък
Като грешен петък съм - много добра
или зла до тревожност; валя от тъга
и изгрева паля от много посоки;
устремена река или дива гора –
все ме има из тайните кътчета божии.
След разбойника с мулето тръгвам -
и вървя боса, покорна по пътя.
Ще му стана жена, ще му меся погача
и в пъстри месали ще нося магии.
Стига ни дългият път и луната добра,
и имането диво на вечерния здрач.
Мъдрим с лилека как с клонка и пръст
ще издигнем живота до нине и присно,
откога сме наченали... дяволски кръст! –
всяка пролет на крушата виснем и мислим,
а под нашите чучела пъргави гущери
ни завлякоха сенките в нивите пусти.
Пускам жило в сърцето на подлия
и го превръщам в стая за бдение.
Дълго седим и говорим със него,
ризите – закопчани по устав,
а виното, верите, мислите - голи до лудост!
Не можем наистина, но някак политаме
и е неделнично, почти героично:
щом веднъж Иисус нас е спасил,
защо е отпрашил за мир при отца си?
Че в Съдния ден не да прости и сбере,
а с огън и меч да дели на свои и чужди,
на бели злодеи и праведни грешници...
!
(От покрива на еретичната безсъница
излитаме с първия чартърен полъх
до някой връх, разумен и объл,
там котките вътре няма да дращят и ровят
сквернословие за съботния ден на господа!
„Седмият ден е събота на Господа,
твоя Бог!”)
...
Дюкянът „Светая светих” е затворен.
Не чукайте, не викайте за милост.
Тръгнете по пътя, напреко през нивите...
По правия синор на черните петъци.
© Златина Георгиева Всички права запазени
В крайна сметка - всекиму според заслугите...