6.07.2017 г., 21:40 ч.

Хитър Петър и плесницата 

  Поезия » Друга
1337 6 13

ПЛЕСНИЦА ЗА ПЛЕСНИЦА

(приказка от Сава Попов)

Хитър Петър вървял по улицата. Един турчин-нехранимайко го настигнал и му зашлевил плесница. Петър се обърнал.

— Прощавай, Петре! — рекъл побойникът.

— А-а-а, удари ме пък после — „прощавай!“ — възнегодувал Хитър Петър.

— Помислих, че е кадията!

— Та кадия бие ли се?

— Той ми е приятел — оправдал се турчинът.

— Я ела при кадията, да се разберем по-добре! — хванал го Петър и отишли в съдилището.

— Какво има? — запитал кадията.

— Вървях по улицата, а този човек ме настигна и ми удари една плесница — оплакал се Хитър Петър.

— Тогава нека ти заплати една сребърна пара — присъдил кадията.

Турчинът бръкнал в пояса си, свил рамене и казал:

— Нямам пукната пара!

— Иди да намериш! — лукаво му смигнал кадията да се измъкне.

Петър стоял, стоял … Чакал, но като разбрал, че искат да го изиграят, попитал кадията.

— Колко струва една плесница?

— Една плесница струва една сребърна пара.

Хитър Петър станал бързо, извъртял една здрава плесница на кадията и му казал:

— Нямам време да чакам. Щом приятелят ти донесе сребърната нара, ти я вземи вместо мене, така ще се разплатим за плесницата.

 

 

ХИТЪР И ПЛЕСНИЦАТА

 

Както по улицата тясна Петър си вървял,

един ага - хъшлак, плесник му завъртял.

- Защо?!? - към него Петър се обърнал,

ала на тоз въпрос побойникът отвърнал:

- Прощавай, че плесник ти отвъртях,

но сбърках и в кадията се припознах…

- Какво говориш, мигар се кадия бие?

- Ооо, това шега е, приятели сме ние!

Тогаз го хванал Хитър Петър за ръката:

- Със мен върви! Отиваме при съдията!

И нека да отсъди кой крив е, и кой прав.

И двамата отишли при кадията лукав.

- Кажете ми какво при мен Ви води?

- Както по улицата кротко си вървях

от този мъж отнесох аз пердах.

- Присъждам: зарад таз плесница,

полага ти се сребърна парица!

Хъшлакът във потурите си бръкнал,

джобовете си празни той измъкнал

и смутолевил: „Нямам в мен пари”…

- Не се бави! До час иди ги намери!

Изрекъл туй кадията и смигнал,

а онзи бързо „гълъбите вдигнал”.

Останал Хитър Петър да го чака,

с ръцете нервно мачкал си калпака,

разбрал, че искат да го изиграят

а пък за правдата въобще нехаят.

- Простете, ваша чест, за таз плесница

присъдихте ми сребърна парица?

- Точно така е! Вярно си разбрал!

А Хитър Петър силици събрал,

след туй с десницата корава

му завъртял плесница здрава,

че той видял звезди по пладне,

полюшнал се – аха, аха да падне,

и отговорил Петър с дрезгав глас

- Сега длъжник съм аз на Вас,

но щедро давам Ви в отплата

от онзи хубостник парата.

Пристигне ли, от него я вземете,

а пък след туй със здраве я харчете!

 

 

Любомир Попов

© Любомир Попов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??