8.06.2017 г., 16:08 ч.

Хитър Петър и шарлатанина 

  Поезия » Друга
1218 2 8

Как Хитър Петър засрамил един шарлатанин

(българска народна приказка)

 

„Един богаташин държал слово в църквата и разправял, че господ е дал богатството на богатите, та затова те помагали на сиромасите и не ги оставяли в нужда.

Там бил и Хитър Петър и като свършил богатият словото си, поискал да благодари на богатите за тяхната помощ.

– Братя сиромаси – казал той, – видите ли този богаташ, дето ви лъжеше? Да знаете само на колко бедни хорица е изгорил душицата! И колко такива като вас е оставил да ходят боси и гладни, за да натрупа такова богатство. Той ви лъже безсрамно, а вие като овци го слушате!

Като чули това, селяните изгонили от църквата богаташа.”

 

 

Хитър Петър и шарлатанина

(басня)

 

Със тежък труд и пот на чело, в борба за своята прехрана,

живели нявга сиромаси в едно селце насред Балкана…

От изгрев слънце, та до мрак, те гръб превивали нахалост,

че чорбаджия – кръвопиец, им смъквал кожите за жалост.

В неделя, в черквицата малка, пред селяните се изправил

и с глас престорено – загрижен, той притча им разправил,

как още в древни  времена, сам Господ Бог, така решил,

за да помагат във беда, с богатства щедро ги дарил…

Сред хората бил Хитър Петър и слушал го как каканиже,

додяло му и решил тоз шарлатанин да „остриже”:

„Що вярвате на тоз наглец?! Той лъже Ви безсрамно!!!

И с благи думи обещава за всички  бъдеще измамно,

но знаете ли как без съвест и как без капка свян,

богатства от труда Ви трупа – мошеник обигран?

Душиците Ви изгорил е, животът пропилял

и девет кожи от гърба Ви навярно е съдрал!

А Вие като стадо овци сте зяпнали в захлас –

наместо с дряновици яки да го прогоните завчас!”

 

Поуката е братя ясна – за тая напаст бясна,

тояга здрава се полага, не утре, а веднага!

 

Любомир Попов

© Любомир Попов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??