"На манастира зад стените сини
се молеха две млади монахини,
че всяка в свойта тесничка килия,
се бореше със тежка орисия..."
BilkarkataВ полузабравен женски манастир
две монахини, млади и самотни
се молеха на Господа безспир
с любов на мъж да ги дари в живота.
И Господ чу молитвата им жарка,
и стори чудо. Тъкмо в този час
по пътя пуст, обсипан със шишарки,
вървях, потънал в тъжни мисли аз,
че моята любима ме забрави
и се венча за младия ни поп.
Тъй крачех, но внезапно се изправи
пред мен огромна мечка. Във галоп
се втурнах аз по горските пътеки,
усещах вече сетния си час,
когато зърнах порти недалеко
и след това строполих се в несвяст.
Възкръснах в Рая! Монахини млади
неспирно бдяха до леглото мое
и аз повярвах, че за мен награда
изпратил ги е Бог, че дар достоен
за мъките, от попа причинени,
е тяхната любов неповторима.
Какво се случи между тях и мене
ще премълча, но Господ знам, че има!
Поздрави!