28.09.2019 г., 21:48 ч.

Истината 

  Поезия
141 0 0

ИСТИНАТА

Лъжем се, че всички я търсим,
разголена да застане пред нас.
Може би само с мрак ще ни поръси...
Ще вгорчи най-сладкия ни час...

 

Отлагаме срещата тъжна със нея.
Страхуваме се и от своите лъжи,
които в ъгълчето плахо немеят,
неогряни от честни човешки очи.

 

Когато внезапно се срещнат
и застанат ньмо лице, във лице,
правим най-страшните грешки,
объркани търсим светло небе.

 

Вихър буен поема душите ни.
Запраща ги в сърдечни огньове.
Непогалени изтляват миговете
в мълчание и прокълнато слово.

 

Раздипляме лъжа, след лъжа...
Отхвърляме късове прокажени.
Голата истина поиска така -
душите ни да кървят непожалени.

 

Затваряме лъжите във клетка.
Погребваме ги два метра под земята.
В спомени изникват – тъжна гледка.
Вече написани са върху душата.

 

Прегръщаме истина, сламка уловена.
Ще ни изведе ли на правия път,
или ще крета до нас тъжна, сломена?
Подлеците безбожно пак я кълват.

 

Проклинаме се, че сме я намерили.
ПАри в ръцете като камък горещ.
Свидетелите искаме да са измрели
и ние с тях да изгорим като свещ.

 

Времето безчувствено край нас тече.
Стелят се мръсни лъжи... и истини...
Реката Живот мътилката бавно влече.
С колко ли сълзи може да бъде пречистена...?

 

28 09 2018

© Надежда Борисова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??